czwartek, 4 września 2008

Dieta, a pamięć..

Dieta ma bardzo duże znaczenie dla naszej pamięci. Pamięć poprawiają takie produkty jak: jagody, jeżyny, suszone śliwki, truskawki, zielona herbata, owoce, warzywa, ryby, siemię lniane, a także mięso i zioło takie jak szałwia.

Naukowcy pracują nad "pigułką pamięci", jednak jej powstanie zapowiadają dopiero za jakieś pięć lub dziesięć lat.

Zostało udowodnione, że składnik odżywek stosowanych na siłowniach - kreatyna - ma wpływ również na pamięć, a nie tylko na przyrost mięśni!
Przeprowadzono eksperyment, w którym wzięła udział grupa wegetarian. Wegetarianie, ponieważ nie jedzą mięsa, mają niski poziom kreatyny. Podczas trwania eksperymentu otrzymywali dawkę tego składnika równą co do wartości dwóm kilogramom mięsa. Ich pamięć poprawiła się po bardzo krótkim okresie stosowania tego "dopalacza".

Ważnym, naturalnym składnikiem poprawiającym pamięć jest szałwia. Już w XVI wieku pewien brytyjski zielarz odkrył jej drogocenne właściwości. Twierdził, że działa pobudzająco na pamięć i nerwy.
Jego obserwacje potwierdziły badania z XXI wieku. Okazuje się, że szałwia blokuje pewien enzym, który jest odpowiedzialny za rozkład substancji przenoszącej informacje pomiędzy neuronami.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Mogę prosić o dokładniejsze dane na temat badań, na które się powołujesz? Korzystanie z dobrze brzmiących sformułowań w rodzaju "Udowodniono naukowo" zobowiązuje. Myślę, że podanie źródła należy do dobrego tonu przy przytaczaniu jakichkolwiek danych doświadczalnych, bo nauka to zbiór teorii, a nie jedynie słuszna prawda. Rzetelność wyniku akurat tych badań wydaje mi się mocno wątpliwa, ale bez źródła nie jest możliwa sensowna polemika, bo wszystko spełznie na pyskówę o to, w co kto wierzy.